DB Schenker is een logistieke grootmacht die over de hele wereld goederen vervoert. Het bedrijf werkt niet alleen aan de bedrijfs-economische vooruitgang, maar is ook bezig met sociale gelijkheid en duurzaamheid. In dat kader is dit plan te positioneren. ‘Urban Skills’ is een veelzijdig project wat mensen verbindt. Het gaat niet over goed of slecht, maar over samen. We willen dit voetbaltoernooi organiseren, verdeelt over twee dagen. Maar dan met veel meer dan alleen voetbal.
De kenniseconomie verandert in een betekeniseconomie. Mensen zoeken maatschappelijke verbinding en committeren zich aan organisaties die dit ook doen. Thema’s als duurzaamheid, veiligheid en gezondheid staan op alle agenda’s. De samenleving stelt strengere eisen aan de sociale en ecologische voetafdrukken van organisaties. Het bedrijf van de toekomst zoekt steeds vaker het evenwicht tussen people, planet en profit.


Corporate social responsibility is het moderne ondernemerschap. Het levert een win-winsituatie op; een positieve bijdrage aan de maatschappij én een hogere waardering van een organisatie of merk. Werken vanuit een duidelijke purposezorgt voor focus, geeft energie en versterkt het onderscheidend vermogen.
DB Schenker moet aan steeds strengere milieueisen voldoen en daarin is veel winst te halen, maar maatschappij-bewust ondernemen in niet alleen gericht op duurzaamheid en de energietransitie. Dat is niet het focusgebied van dit plan. In dit plan gaan we in op de positieve rol die de container kan spelen als onderdeel van een maatschappelijk project. De container als brenger van geluk en niet alleen als brenger van plastic spullen uit China of harddrugs
uit Zuid-Amerika. Met dit plan willen we de container een betekenisvolle make-over geven. Een letterlijke metamorfose door de jongeren in de wijk.

Uit onderzoeken is gebleken dat de mentale gezondheid van jongeren erorm is verslechterd. Uit een rapport van november 2023 blijkt dat 18% van de jongeren tussen 12 en 25 kampt met metale problemen.
Bij meisjes en jonge vrouwen is de mentale gezondheid het meest verslechterd. Bijna een kwart van deze groep wordt aangemerkt als ‘psychisch ongezond’. Voor de coronacrisis, in 2019, was dit veertien procent. “Maar ook meer jonge mannen kregen te maken met een slechtere mentale gezondheid”, stelt het CBS vast. Vanuit eerder onderzoek bleek al dat de mentale gezondheid van jongeren verslechterde vanaf het laatste kwartaal van 2020. Die trend zette door en is nog niet gestopt.
Veel jongeren weten niet hoe ze hier mee om moeten gaan. De hulporgansiaties bereiken hen amper. Wij willen met het project vanuit de container een pakket verstrekken met daarin aandacht voor dit probleem en een doorverwijzing naar de organisaties die hiervoor hulp kunnen bieden. Elke deelnemer krijgt een tasje met leuke dingen, maar ook met dingen als informatie over mentale problemen. En ook een folder over de
gevaren van container inbraken voor druguithalers. Hiervoor willen we in overleg met hulporgansiaties en de havenbedrijven.
We willen met ‘Urban Skills’ een positieve bijdrage leveren aan het mentale welzijn van (kwetsbare) jongeren. We gaan het met ze hebben over sport en spel, maar ook over voeding en respect. De culturele activiteiten brengen jongeren in een wat andere mindset. Het laat ze zien wat ze wél kunnen. Het gaat niet over goed of slecht, maar over zelf iets creëren. Het geeft zelfvertrouwen, samenspel en plezier. En dat is nou net hetgeen veel jongeren missen.